Minecraft'ta Tarım

aradabir007

YASAKLANDI
Mesajlar
378
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
810
Puanları
390
Hepinizin bildiği üzere 1.4 ile gelen yenilikler ile beraber Minecraft’ta tarım ve hayvancılık biraz daha önem kazandı. Bu yazımızda genel olarak neler yetiştirebileceğimize ve ne gibi artıları olduğunu inceleyeceğiz.



Buğday, havuç ve patates tahmin edebileceğiniz üzere, işlenmiş toprağa tohumları ekildikten ve belirli bir süre beklendikten sonra ürün alınabilen ürünlerdir. Aşağıdaki resimde sırasıyla buğday, patates, havuç, karpuz ve balkabağı bitkilerinin ilk ve tam olgunlaşmış hallerini görebilirsiniz.



Buğday (Wheat)


Tohumlarını tamamen büyümüş buğdayları biçerek veya çevrede bulabileceğiniz otları keserek elde edebilirsiniz. Bazı durumlarda zindanlardaki sandıklarda da bulunabilmesi mümkündür. 3 Buğday ile ekmek yapabilir, gerekli bileşenler elinizde varsa kek ve kurabiye de üretebilirsiniz.




Buğday yetiştirmek için öncelikle toprağı işlemeniz gereklidir. Bunun için bir adet hoe (çapa) (yukarıdaki resim) ile toprağa sağ tıklayarak öncelikle toprağı tohum ekilebilecek hale getirin. Sonrasında ise elinize aldığınız tohumları sağ tıklama ile toprağa dikebilirsiniz. Tohumlarınızın hızlı büyümesini istiyorsanız ekilebilecek arazilerinizin suyun yakınında olmasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede tohumlarınız daha hızlı büyürler. Ayrıca ışık tohumlarınızın büyümesi için kesinlikle gereklidir ve en az 9 veya üstü seviyede olmalıdır. (Işık seviyesinin en üst değeri 15 - Güneş ışığı veya meşale ışığı - en düşük değeri sıfırdır. Aşağıdaki tablodan genel olarak blokların ışık seviyelerini görebilir veya daha ayrıntılı bilgi için ilgili Wiki sayfasını inceleyebilirsiniz.)





Bir buğdayın olgunlaşması 8 evre alır (Bkz: yukarıdaki resim) ve tamamen olgunlaşmış bir buğday 0-3 arası tohum (seed) düşürebilir. Buğday yetiştirmede dikkat edilmesi gereken durumlardan bir tanesi buğday üzerinde zıplarsanız buğdayın ezilmesine sebep olur ve yetişmesini engellersiniz. Aynı şey mob’lar içinde geçerlidir. Bu sebeple buğday tarlalarınızı mob’ların girebileceği bir alandaysa çit veya duvar ile çevirmelisiniz.
Ayırca buğday, ineklerin (Cow), mantar ineklerin (Mushroom) ve koyunların (Sheep) üremesini sağlar. Bu hayvanların üremesi sağlamak için elinizde buğday varken 2 adet aynı tür hayvana sağ tıklayarak onları “Aşk Modu” na sokabilirsiniz.
Buğdayları Nether’da da büyütmeyi deneyebilirsiniz su olmadığı için büyümeleri yavaş olacaktır. Arzu edilirse “Bone Meal” ile (kemikten elde ediliyor) direk olarak olgunlaşmalarını sağlayabilirsiniz.

Patates ve Havuç (Potato and Carrot)



Patates ve havuç, 1.4 güncellemesi ile gelen yeni bitkilerimiz. Aynı buğdayda olduğu gibi hoe (çapa) ile işlediğiniz toprak üzerine dikiyorsunuz ve büyümesini bekliyorsunuz.
Patates çiğ yenilirse sadece 0.5 açlık barı doldururken fırında pişirilirse 3 açlık barı dolduruyor. Buğdayın aksine olgunlaşması sadece 4 evre alır. Tamamen olgunlaşmış patates bitkisi 1-4 arası patates düşürür ve buna ek olarak %2 olasılıkla (Poisonous Potato) zehirli patates düşürme ihtimali de vardır. Şimdilik çok nadir olarak zombie’lerden düşmesi dışında NPC köylerinde ve Jungle (Yağmur ormanları) biyomunda doğal olarak bulunabiliyor.



Havuç ise çiğ yenildiğinde 2 açlık barı doldurabiliyor. Yine patates ve buğdayda olduğu gibi işlenmiş toprağa ekilmesi gerekiyor. Tam olgunlaşmış bir havuç bitkisi 1-4 arası havuç düşürebiliyor. NPC köyleri dışında çok nadir olarak zombie’lerden düşebiliyor.


Havuç, patates ve buğdayın aksine yiyecekten çok iksir yapımı ve havuçlu sopa yapımında kullanılıyor. 8 adet golden nugget ile birleştirildiğinde altın havuç (Golden Carrot) elde edilebiliyor ve kendisi gece görüş iksiri yapımında kullanılıyor. Havuçlu sopa (Carrot on a Stick) uzun zamandır beklediğimiz bir şey olan bindiğimiz domuzları yönetme imkanı sağlıyor.
Buğday, patates ve havuç hakkında genel bir fikir edindiğimize göre gelelim bunları nasıl dikmeli ve yetiştirmeli sorusuna…
Minecraft’ta önerilebilecek ilk tarla örneği aşağıdaki resimdeki gibi 17x25’lik standart modeldir. İyi yanı hem verimlidir hemde fazla maliyeti yoktur. Survival oynayan oyuncular için önerilebilecek tarla tiplerinin başında gelir. (Elbetteki ihtiyaca göre daha küçük bir tarla da tercih edebilirsiniz.)



Bir diğer tarla tipi ise daha çok evini dağ içerisine veya yer altına yerleştirmiş, tarlasını da iç mekanda kurmak isteyen ama geniş alanı olmayanlara önerilebilecek tarla tipidir. Tarla kurmak istediğiniz alana göre aşağıdaki resmi örnek alarak tarlanızı istediğiniz şekilde yerleştirebilirsiniz. Resimdeki cam bloklar suyun nereden geçtiğini göstermek amacıyla yerleştirilmiştir. Maliyeti düşük tutmak adına cam yerine tahta bloklarda kullanabilirsiniz.



Bunun dışında maliyeti biraz daha yüksek olan ama redstone devreleri ve pistonlar yardımıyla daha hızlı ürün toplama olanağı sağlayan tarla tipleri de mevcuttur. Basit bir örneğini aşağıdaki resimlerden inceleyebilirsiniz. Yine resimdeki cam bloklar suyun nerede olduğunu göstermek amacıyla yerleştirilmiştir. Maliyeti düşük tutmak adına cam yerine tahta bloklarda kullanabilirsiniz.





Elbette bunların dışında pek çok tarla tipi oluşturabilmeniz mümkün. Tarlanızı bulunduğunuz alan ve elinizdeki kaynaklar ile istediğiniz biçimde şekillendirebilirsiniz. Yukarıda gördükleriniz sadece başlangıç için ufak örnekler.

Balkabağı ve Karpuz (Pumpkin and Melon)





Balkabağı, mantarlar gibi toprak üstünde bulabileceğiniz bir bloktur. Daha çok dağlık bölgelerde ve ovalarda bulunur. Nadirde olsa karlı ve ormanlık bölgelerde de bulunabilir. Genelde grup halinde rastlanır.
Balkabakları arzu edilirse kask olarak kullanılabilir ama herhangi bir zırh artısı olmaz. Giyildiği zaman görüşünüzü kısıtlaması gibi bir eksisi olması yanında Enderman’lara direk olarak bakabilmenizi sağlamak gibi bir artısı vardır. Görüş kısıtlama olayı istenirse Texture Pack üzerinde oynama ile veya 3. kişi görüşüne geçerek (F5) engellenebilir.



Balkabaklarını altında bir blok olmadan bir yere yerleştiremezsiniz ama yerleştirdikten sonra altındaki bloğu kırarsanız sabit olarak kalmaya devam ederler. Piston tarafından itilir veya çekilirse kırılır.
Balkabakları Snow Golem (Kar Golemi) ve Iron Golem (Demir Golem) yapımında kullanılır. Crafting alanında tohumlarını çıkararak istediğiniz yere dikme şansınız olur. Balkabakları ayrıca Jack ‘o’ Lantern ve turta yapımında da kullanılabilir.


Jack ‘o’ Lantern 2010’da cadılar bayramı güncellemesi ile eklenen dekorasyon bloğudur. Aynı zamanda da ışık kaynağıdır. Balkabağı turtası (Pumpkin Pie) ise 4 açlık barı dolduran bir yiyecektir.Yapımı için balkabağı haricinde yumurta ve şeker gerekmektedir.
Karpuz ise yetiştirilme olarak balkabağına benzer şekildedir. Tohumu ekildikten sonra, bitkisi olgunlaşmayı tamamladığında, karpuz bitkinin bitişiğindeki 4 kareden birinde oluşur.
Balkabağının aksine karpuzlar haritada serbest bir şekilde bulunmazlar. Sadece zindanlardaki sandıklarda tohumlarına rastlanabilir. Ayrıca köylüler ile ticaret sırasında karpuz dilimi alarak da bundan tohum elde edebilirsiniz. Karpuzlar 4 bloktan daha yakında su varsa daha hızlı büyürler. 1.1 öncesinde karpuz bitkisinin karpuzu oluşturacağı toprağın işlenmiş olması gerekliydi ama artık toprak olduğu sürece işlenmemiş olsa da karpuz oluşabiliyor.


Karpuz bloğu kırıldığında 3-7 arası karpuz dilimi düşürür. Bir karpuz dilimi ise sadece 1.2 açlık barı doldurur. Karpuz dilimlerinden 9 tanesi ile karpuz bloğu oluşturabilir veya Gold Nugget ile birleştirerek Glistering Melon üretebilirsiniz. Glistering Melon ile iyileştirme iksiri yapabilirsiniz.
Survival modu için en temel karpuz - balkabağı tarlaları genelde 9x9 şekilde olur ama yine siz elinizdeki kaynağa göre arzu ettiğiniz şekilde de yerleştirme yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta karpuz veya balkabağı bitkisinin meyvesini bitişiğindeki kareye oluşturacağıdır ve bu kare dirt (toprak) veya grass (çimen) olmak zorunda. Aksi takdirde ürün alamazsınız. Aşağıda göreceğiniz tarlalar oyun başı için önerilen tarla örnekleridir. Elbette ki redstone devreleri ile daha gelişmiş tarlalar yapabilmekte mümkündür.





Şeker kamışı (Sugar Cane)



Şeker kamışı, çimen, toprak veya kum, bitişiğindeki karede su olduğu sürece her yerde bulabilmeniz mümkündür. Karlı bölgelerde diğer bölgelere kıyasla daha az rastlanır. Genelde 3 blok yüksekliğine kadar uzarlar bazı durumlarda 7 blok uzunluğa kadar rastlanabilir.



Şeker kamışları, şeker ve kağıt için tek ana kaynaktır. Şeker, kek ve iksir yapımında kullanılırken, kağıt ise harita ve kitap yapımında kullanılır.

https://lh5.googleusercontent.com/IZ8nmS-eJLSdVcuLZn5ZZ3UjGw2zXRj_iagibRReUYbP7r9efkrIM3C8rAL44KCnFa5CTxCsCv3909sSIneZIXmSRULYDiamerikaM-VbUcKHT5QYJQegXNg


Üretimi diğer ürünlere göre genelde kolaydır. Üretim için toprak işlemek gerekmez. En alttaki dalı kırdığınızda üstteki dallarda kırılır. Bu artılarına rağmen bone meal ile büyümesi sağlanamaz. Bu sebeple doğal olarak büyümesini beklemek zorunludur.
Üretim için arzu ettiğiniz tarla biçimini kullanabilirsiniz. Aşağıdaki örnek 4x4 bir tarlada neredeyse maksimum verimde nasıl şeker kamışı tarlası kurulabileceğine göstermektedir. Arzu edilirse pistonlar yardımı ile tamamen otomatik bir tarla kurulabilmesi de mümkündür.



Kaktüs (Cactus)


Çölde sıklıkla rastlayacağınız bir bitkidir. Kaktüse dokunan herkes - oyuncu veya mob fark etmez - saniyede 0.5 kalplik hasar görür. Bu sebeple bazı durumlarda savunma amaçlı kullanımı da mümkündür. Şeker kamışında olduğu gibi kaktüslerde de en alttaki bloğu kırdığınızda üstteki bloklar otomatik olarak kırılır.



Kaktüsler fırında pişirilerek zırhlara veya yünlere yeşil renk sağlayan “Cactus Green” elde edilebilir. Bone Meal ile birleştirerek rengini açmakta mümkündür.



Kaktüsler sadece kumda (sand) yetişirler ve en fazla 3 blok uzunluğa kadar uzarlar. Ama şeker kamışında olduğu gibi oyuncu isterse üzerine ekleme yaparak istediği kadar uzatabilir. Bone Meal şeker kamışında olduğu gibi kaktüslerde de etki göstermez. Kaktüsler büyümek için ışığa ihtiyaç duymazlar ve yanmazlar. Ayrıca Nether’da da yetiştirilebilirler.
Kaktüs tarımı genelde oldukça kolaydır. Şeker kamışında olduğu gibi bitişik blokta suya ihtiyaç duymazlar. Tek dikkat edilmesi gereken kaktüs bloklarının bitişiğinde başka blok bulunmamasıdır. Aksi takdirde kırılırlar. Bu sebeple aralarında birer boşluk bırakarak istediğiniz şekilde yerleştirme şansınız mevcuttur. Arzu edilirse biraz - maliyetli de olsa - redstone devrelerini kullanarak tam otomatik kaktüs tarlaları da oluşturabilmeniz mümkün. Aşağıda bunun basit bir örneğini inceleyebilirsiniz.





Mantar (Mushroom)



Mantarlar, genellikle karanlık ve izbe mağaralarda yetişir. Mağara haricinde bataklık bölgelerinde, Jungle (Yağmur ormanı) biyomunda ve Nether’da sıklıkla rastlanabilir. Kırmızı mantarlar, kahverengi akrabalarına kıyasla daha nadir bulunur. Ama ikisi de aynı hızla çoğalırlar.
Işık seviyesi 12’nin altında ve direk olarak gökyüzünü görmeyen neredeyse her yere dikilebilmeleri mümkündür. Buna tek istisna Mycelium bloğudur. Sadece bataklık bölgelerinde bulunan bu toprak cinsi mantarların direk güneş ışığı altında dahi ekilebilmesini sağlar ve mantarlar bu blok üzerinde diğer tüm bloklardan daha hızlı ürerler. Not: Mycelium kürekle direk olarak alınmaya çalışılırsa “dirt” olarak düşer. Bu sebeple mycelium ele geçirmek için elinizdeki eşyada “Silk Touch” özelliği olmak zorunda. Elbetteki Mycelium’a Creative mod ile de ulaşmayı deneyebilirsiniz.


Mantarları, mantar çorbası (Mushroom stew) ve mayalanmış örümcek gözü (Fermented Spider Eye) yapımında kullanabilirsiniz. Mantar çorbası için hem kırmızı hemde kahverengi mantar gereklidir. 4 açlık barı doldurur. Özellikle mantar yetiştirmenin kolay olması ve kullanılan kaselerin yeniden kullanılabilmesi sayesinde en çok tercih edeceğiniz yiyeceklerden biri olabilir. Mayalanmış örümcek gözünü ise çeşitli iksirlerde kullanabilirsiniz.
Toprağa diktiğiniz bir mantar, üzerinde Bone Meal kullanırsanız dev mantara dönüşür. Buradaki önemli nokta sadece toprak (dirt veya grass) üzerinde iken mantarınız dev mantara dönüşebilir. Dev mantarların kırdığınız her bloğu içinden mantar düşme ihtimali vardır. Bu sebeple özellikle maden içerisinde veya Nether’da, yeteri kadar boşluğunuz, 1 adet dirt bloğunuz, birkaç kaseniz (bowl) ve Bone Meal’ınız varsa kendinize sınırsız miktarda çorba elde etme şansınız olur.



Kaktüste olduğu gibi pek çok şekilde mantar tarlası kurabilmek mümkündür. Dikkat etmeniz gereken nokta ışık seviyesinin 12’nin altında olması ve mantar dikeceğiniz alanın direk olarak güneş ışığı görmemesidir. Arzu edilirse redstone devreleri ile tam otomatik mantar tarlaları da kurabilmek mümkündür. Temel bir tam otomatik mantar tarlası için aşağıdaki resimleri inceleyebilirsiniz.





Kakao (Cocoa Bean)

Kakao, sadece Jungle biyomunda, ağaçlarda yetişen bir bitkidir. Bu bitkinin kurabiye yapımı ve kahverengi renk verme dışında işlevi henüz yoktur.


Kakao bitkisinin 3 farklı yetişme evresi mevcuttur. Aşağıda bu 3 evreyi de görebilirsiniz. Tam olgunlaşmış bir kakao bitkisinden (aşağıda solda) 3 adet kakao tohumu düşer. Kakao bitkisi diğer bitkilere kıyasla çok daha hızlı büyür. Birkaç dakika içerisinde tam olgunlaşma evresine girebilirler. Ayrıca Bone Meal ile kakao bitkisinin olgunlaşmasını da sağlayabilirsiniz. Ama hızlı büyüdükleri için genelde önerilmez.



Aşağıda ilk resimde görebileceğiniz gibi jungle ağaçları üzerine yerleştirerek üretim yapabileceğiniz gibi, ufak bir redstone devresi ve yeterli miktarda dispencer yardımı ile, yarı otomatik üretim tarlaları kurabilmeniz de mümkündür.







Nether Wart


Sadece Nether’da bulunabilen bir bitkidir. İksir yapımı için vazgeçilmezdir çünkü iksir için taban olarak kullanılan “Awkward Potion” sadece Nether wart ile üretilir.


Nether wart sadece “Soul Sand” (yukarıda) üzerine dikilebilir. Soul Sand ise Nether’da genellikle lav kenarlarında bulunabilir. Soul Sand kullandığınız sürece Nether Wart’ ı isterseniz Nether’da isterseniz de Overworld’de büyütebilirsiniz. Nether Wart’ın kesin bir büyüme süresi yoktur ama genellikle 30 sn ile 3 dk arasında tam olarak olgunlaşırlar. Su veya ışık seviyesinin büyümesinde herhangi bir etkisi yoktur. Ayrıca Bone Meal ile büyütülemezler.
Tam olgunlaştıklarında 2-4 arası Nether Wart düşürürler. Buğday, patates, havuç vs’ nin aksine Nether Wart’lar üzerlerinde zıplandığında kırılmazlar.
Nether Wart’lar su veya ışık istemediklerinden önerilen bir tarla tipimiz mevcut değil. İstediğiniz boyut ve şekilde tarla ile üretim yapabilmeniz mümkündür.

Kaynak : **************

*: Bu yazı Minecraft 1.4 (Çıkış tarihi :24 Ekim 2012) baz alınarak hazırlanmıştır. Yukarıda bahsedilen bilgiler sonraki versiyonlarda değişim gösterebilir. Yeni güncellemelerle eklenen veya değişen durumlar güncelleme notlarında bahsedilecektir.
 


MacSqL

Taş Madencisi
Mesajlar
77
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
5
Puanları
0
Hepsini Okudum Ve Değdi Paylaştığın İçin Teşekkürler..
 

Cobainnn

Kömür Madencisi
Mesajlar
131
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
58
Puanları
0
Bütün emekleriniz için çok teşekkür ediyorum işime yaradı.
 

-Selin-

Ağaç Yumruklayıcı
Mesajlar
37
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
2
Puanları
0
Anlatım için teşekkürler :) Emeklerinize değdi :D
 

crealz

Kömür Madencisi
Mesajlar
124
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
10
Puanları
410
mantarlar ağaç altında da yetişiyor (benimkidne öyle )
 

Cobainnn

Kömür Madencisi
Mesajlar
131
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
58
Puanları
0
Ağaç altında derken, Mağaraları kastettin herhalde.
 

crealz

Kömür Madencisi
Mesajlar
124
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
10
Puanları
410
yok bildiğin yerüstünde ağacın dibinde
 

Osndbk41

Bedrock Kaşifi
Mesajlar
1,652
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
928
Puanları
0
Ayri bi yazi yaziyodum bole cop oldu :D
Ama baska forumlarda yayinlicam ve sen nether warti bile tanitmissin.Eline saglik
 

Praetorian

Lapis Toplayıcısı
Mesajlar
1,099
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
344
Puanları
0
Hort :D

Şaka biryana güzel bir rehber ve ayrıca şeker kamışında subliminal vermişsin :D
 

Üst