Felloward'ın Temel Roleplay [RP] Rehberi

Felloward

Zombi Katili
Mesajlar
162
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
110
Puanları
650

RolePlay Rehberi

Roleplay Nedir?
Roleplay, gerçek hayattan alakasız/bağımsız bir şekilde, âdeta bir tiyatro yaparmışcasına o Dünya'nın kurallarına ve topluluğuna yarattığınız karaktere, o Dünya'da bürünmektir. Mesela, bir Orta Dünya konseptli sunucuda Rol yapıyorsunuz. O zaman hem Rol Dışı, hem de Rol İçi belirtilmiş kurallara göre bir karakter yaratırsınız. Mesela o sunucuya, bir arkadaşınız ile başladınız. Ve ikinizde elf karakteri açtınız, rol içerisinde, o arkadaşınıza gerçek hayattaki ismiyle hitap edemezsiniz. Karakterinin ismiyle hitap edersiniz, çünkü o sırada arkadaşınız karakterine bürünmüştür ve sizde aynı şekildesinizdir. Diğer bir örnek ise, gerçek hayattaki dininizi role taşıyamazsınız. Mesela, Elf karakteriniz kesinlikle ve kesinlikle o Dünya'da eğer bulunmamışsa, veyahut onun gibi bir din yaratılmamışsa Müslüman olamazsınız. Elflerin dininden olmalısınız ve ona göre konuşmalısınız.

Roleplay Terimleri
Roleplay'in olmazsa olmazı, birkaç terim ayrıca chat(sohbet kutucuğu) komutları bulunmaktadır. Bunlar, şu şekildedir:​
Out of Character(OOC): Bu terim genellikle rol dışı durumlar, veyahut gerçek hayatınız hakkındadır. Eğer bir iletişim platformundan birisiyle tartışırsanız, bu OOC yani Out of Character bir durum olur.
In Character(IC): Bu terim diğerinin aksine, rol içi durumlar için kullanılmaktadır. Rol yaptığınızı bildiren bir komuttur ayrıca, bir Elfsiniz ve diğer bir Elf ile oyun içerisinde dümdüz chatten tartışıyorsunuz. Bu IC bir konuşma olur.


Emote(Chat Komutu: /me): Emote, genelde rol içinde karakterinizin yaptığı hareketleri bildirmenize yarayan bir komuttur.
Emote Örnekleri: Mesela, karşıdaki birine el sallayacaksınız. Sol tığa basmak yerine, emote ile "/me karşısındaki kişiye el sallar." yapabilirsiniz. Veya kılıcınızı çekiceksiniz, direk panelden almak yerine, "/me sırtındaki kınından kılıcını dik bir şekilde çeker." yapabilirsiniz. Birisine yumruk atacaksınız, sol tıkla atmak yerine, "/me karşısındaki kişiye yumruklarını savurur." yapabilirsiniz.


Bilgi(Chat Komutu: /do): "/do" komutu, IC bir komuttur. Bulunduğunuz yerin durumunu, veyahut karakterinizin sadece ve sadece fiziksel durumunu bildirmenize yarar. Ayrıca bu komut, bir emote sonrası cevap sormak içinde kullanılabilir.
Bilgi Örnekleri: Mesela, A kişisine elf diyelim, B kişisinede ork. Aralarında bir kavga geçiyor. Elf kişisi Ork'un burnuna bir hançer atmayı planlıyor, çünkü aralarında mesafe var. Bunu nasıl dökebiliriz?:

A: Burada A kişisi ilk olarak hareketi bildiriyor, "/me kılıfından çektiği hançeri orkun burnuna doğru kaba bir şekilde fırlatır."
A: Bıçağı orka fırlattığı için, onu bloklayıp bloklamamak B kişisinin elinde. Bu yüzden, rol hakkını B kişisine devrederek, durumu soruyor, "/do bıçak Ork'un burnuna saplanmışmıdır?"
B: B kişisi bu durumda, rol içerisindeki ayrıntılara bakıyor(Mesafe vs.). Eğer aralarındaki mesafe bir hançerden daha fazlasını gerektiriyorsa, "/do -, hançer aralarındaki mesafeyi kat etmekte başarısız olmuştur." diyor, veya tam olarak Elf'in görüş ve atış alanındaysa, "/do +, bıçak burnuna saplanmıştır." diyor.


Out of Character(Chat Komutu: /b ya da /ooc): Bu komut genelde rol dışı faktörleri tartışmaya, bildirmeye yarar.
OOC Komut Kullanımı: Mesela, oyun içinden birisi diyelim ki kural ihlali yaparak, Mixing yapıyor. O arkadaşı, OOC komutu sayesinde, "/b Mixing yapmayı kesermisin ?" şeklinde uyarabilirsiniz.


In Character(Chat Komutu: Yok): In character, normalde rol içi gelişen şeylere denilen bir faktördür. Komutu bulunmamaktadır, hiçbir komut kullanmadan dümdüz Sohbet Kutucuğuna yazılması gerekmektedir. Sohbet Kutucuğu IC kanaldır, "/b" komutu ise OOC kanal.
IC Chatin Kullanımı: Mesela, karşınızdaki biriyle rol yaparak dümdüz chatbox'a yazarsınız, mesela: "Selamlar olsun sana yolcu, nasıl yardımcı olabilirim?" diyebilirsiniz. Bu IC şekilde karşıdaki tarafa gider ve IC kanaldır, fakat "/b Selamlar olsunn sana yolcu, sana nasıl yardımcı olabilirim?" derseniz, karşıdaki kişinin karakterine değilde tam olarak kendisine hitap etmiş olursunuz.


Diğer Yardımcı Komutlar:

/s ya da /ba: Bağırma komutlarıdır, "/s" genelde SA:MP'ta geçen versiyonudur, ve "/ba" ise Minecraftta geçendir. Diyelim ki, normal konuşmanız 20 blok ötedekilere gidiyorsa, bağırma komutu ile 40 blok ötedekilere gider.
/f ya da /c: Fısıldama komutudur, "/c" genelde SA:MP'ta olan versiyonudur, ve "/f" ise Minecrafttaki halidir. Normal konuşmanız 20 blok ötedekilere giderken, sessiz yani fısıldayarak konuşmanız 5 blok etrafınızdaki kişilere ulaşır.
/kk: Kendi kendine konuşma, homurdanma komutudur. Sadece Minecraft ortamında genelde kullanılmaktadır. 5 blok ötedekileriniz yazdığınızı okuyabilir fakat rolde duyamazlar. Ama yine de, siz homurdanirken dudaklarınızın hareket ettiğini görürler. Dudaklarınızı okuyarakta ne hakkında homurdandığınızı çözebilirler ayrıca.


Roleplay Kuralları
Rol platformlarında, rol düzenini korumak amacı ile yaratılmış birkaç kural vardır. Bu kuralların bazılarının anlamları birbirlerine benzer, fakat yine de aynı şeyler değildir. Nerdeyse her Rol Platformlarında olan kurallar, "Mixing,Powergame,Superman-RP,Non-RP,Refuse-RP,Meta-Game" şeklinde sıralanmaktadır. Bu bilgileri aşağıdan edinebilirsiniz.

Mixing: IC ile OOC'u, veya OOC ile IC'yi karıştırmaya denilen bir durumdur.
Örnek: Mesela, OOC bir kişiyi sevmiyorsanız rolde onun karakterini tanımadan, ondan nefret ediyormuş gibi davranırsanız Mixing olur. Eğer birinin karakterinin IC yaptığı bir şeyi herhangi bir iletişim platformundan veya, oyun içerisinden eliştirirseniz Mixing olur.

Powergame: Bunun iki anlamı vardır, birincisi gerçek hayatta imkansız olan şeyleri başarmaktır. İkincisi ise, karşınızdaki kişiye rol yapma hakkı tanımamaktadır. Minecraft platformunda ikinci anlamı ile bilinir, fakat tam anlamıyla SA:MP'ta kullanılır.
Örnek: Elinize bir kılıç alıp, koskoca krallığı tek başınıza çökertmeniz ve sonucunda hiçbir şekilde yara almamanız. İkincisi ise, bir dövüş rolü yaparken kişiye emote(bu durumda "/do") şansı vermemenizdir. Mesela, sürekli emotelerinizi sanki karşıdaki her zaman "/do +" veriyormuş gibi yapmanızdır, mesela A kişisi ile B kişisi dövüşüyor, fakat A kişisi hiçbir şekilde OOC olarak B kişisinden karşılık beklemiyor:

A: "/me iki elini kaldırıp adamın suratına savurur"
A: "/Me ayağını kaldırarak adamın eklemine tekme atar."
A: "/Me alnını adamın burnuna çarptırarak kafa atar."
A: "/me bıçağını çeker ve adamın boğazına saplar." gibisinden.

Superman-RP: Tek anlamı vardır ve genelde Minecraftta kullanılan bir terimdir. Power-Game'in ilk anlamıyla aynıdır.
Örnek: Elinize bir kılıç alıp, koskoca krallığı tek başınıza çökertmeniz ve sonucunda hiçbir şekilde yara almamanız.

Non-RP: Rol Dışı olan şeyleri IC'ye vurmaktır.
Örnek: Mesela Elf rolü yapıyorsunuz, karakteriniz Müslüman değil ve o Dünya'nın OOC+IC kurallarına göre de olamaz. Fakat yine de, etrafta müslümanmış gibi gezerek, insanlara "Allah yolunu açık etsin," , "Allah şifalar versin." vs demek gibi bir şeydir.

Refuse-RP: Bir kişinin, istediği gibi gitmeyen bir rolü reddetmesine denir.
Örnek: Mesela bir kişi sizi IC olarak gasp etmeye çalışır, yanınızda da tüm paranız bulunuyor. Ama siz rolü reddedersiniz, bölersiniz ve en sonunda oyundan çıkmak gibi kural ihlali bir davranış yaparsınız, buna Refuse-RP denir.

Meta-Game: Meta-Game'in Mixing ile anlamı birbirine benzesede, tam olarak öyle değildir. Meta-Game(ing), genelde OOC bir bilgiyi IC'ye vurmaya denir.
Örnek: Buna verilen en yaygın örnek ise, bir kişinin karakterinin ismini karakteriniz öğrenmeden bilemez fakat siz sadece sohbet kutucuğuna bakarak görebilirsiniz. Eğer IC olarak karşıdaki karaktere IC ismi ile hitap ederseniz bu Meta-Game olur.




IC Smiley Kural İhlali Üzerine: SA:MP'ta sadece İngiliz sunucularında ve Minecraft platformunda olan bir kuraldır. Normalde IC olarak smiley koyamazsınız, bunu hareket(/me) ile "gülümser" veya "kahkaha atar." şeklinde göstermeniz şarttır. Eğer sohbet kutucuğuna ":D , :( , :)" gibi emoteler koyarsanız IC Smiley kuralını ihlal etmiş olursunuz.
Smileyler Yerine Kullanilabilecek Emotelar:
:sinirli: = "/do yüzünde sinirli bir ifade oluşmuştur."
:( = "/do suratı asık bir şekilde yürükmektedir." ya da "/do yüzünde üzgün bir ifade vardır."
:D = "/me kahkaha atar."
:) = Eğer hareket olarak bildirmek isterseniz, "/me gülümser." ya da "/me sırıtır" yapabilirsiniz. Eğer bilgi olarak göstermek isterseniz, "/do yüzündeki mutlu ifade okunabilir durumdadır." yapabilirsiniz.

Auto-Emote Üzerine: Auto-Emote genelde SA:MP sunucularında olan bir şeydir, bazı Minecraft sunucularında görülebilir ama çok yaygın değildir. Auto-Emote, Türkçe denilişi ile "Otomatik Emote Sistemi" olarak geçer. Bu sistem smileyları desteklemektedir. Desteklediği smileyler sadece ve sadece ": D" ve ": )" 'dır. Kullanımı çok basittir, sadece chatbox'a smiley'i yazıp entera basarsınız. Mesela ": D" smileyını yazdığınızda, sohbet kutucuğunda "[Hareket] *Felloward: kahkaha atar." olarak gözükür.

- All (C) to me, a.k.a Felloward.
- Rehber tamamen bendeniz tarafından, nam-ı diğer Felloward tarafından yapılmıştır.
 



Üst