Büyük Rehber ben uyuyorum yorgunum artık :(

Deseblle

Ağaç Yumruklayıcı
Mesajlar
12
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
28
Puanları
0
MineShafter


Aslında birazdan anlatacaklarım tam olarak bir premium değil.Fakat premium kadar iyi.Girdiğiniz sunucularda kendi skin ve cloak larınız gözükecektir.

Minecraft Skin Nedir : Oynadığınız karakterin texturesini ifade eder.

Minecraft Cloak Nedir : Karakterin üstüne takılmış olarak duran bir pelerindir.) Minecraft Hesabı
Bu forumdaki herkesin bir minecraft hesabının olduğunu düşünüyorum fakat gene de anlatımı yapayım.

Eğer minecraft üyesi değilseniz buraya tıklayarak üye olun.

2) Google Hesabı
Buraya tıklayarak google hesabı açabilirsiniz. Minecraft hesabı için tıkla

3) Mineshafter'e Giriş
Buraya tıklayarak Mineshafter sayfasına ulaşıyoruz ve sağ üstte bulunan Login'e basıyoruz.Sizi google hesap girişine yönlendirecektir.Giriş yapıyoruz ve mineshafter tekrar açılacaktır.

4) Ayarlar
Sağ üstte adınızın bulunduğu kısmın üzerine gelerek açılan menüden Settings'e basıyoruz.

5) Mineshafter'da Minecraft Hesap Girişi
4. adım ile birlikte http://mineshafter.appspot.com/settings adresine ulaştık.
Connected Username kısmının yanındaki Change e basarak Minecraft üyelk adımızı ve şifremizi giriyoruz.(Hesabının gitmesinden korkanlar bir başka minecraft üyeliği açabilir )

6) Skin Yükleme
Alt tarafta bulunan Skin URL kısmına skin adresimizi giriyoruz.Herhangi bir resim yükleme sitesine yükleyebilirsiniz.Fakat direkt link veren bir site olması gerek.(URL adresin sonu .png,.jpg,.gif gibi bitmeli).http://mineshafter.appspot.com/settings adresine geri dönerek Skin URL mizi yazıyoruz ve Set diyoruz.

7) Cloak Yükleme
Aynı şekilde Cloak URL adresi alıp http://mineshafter.appspot.com/settings kısımda Cloak URL kısmına URL'yi yazarak Set diyoruz.

8) Gerekli Dosyalar
http://mineshafter.appspot.com/downloads adresine giderek Minecraft Client Proxy 'yi indiriyoruz ve açıyoruz.

9) Oyuna Giriş
Karşımıza bir giriş ekranı gelecektir.Minecraft kullanıcı adını ve şifresini girerek giriş yapıyoruz.Ardından oyun açılacaktır.

Artık girdiğiniz sunucularda skin ve cloaklarınız çıkacaktır...

Video http://www.youtube.com/watch?feature...&v=vUcpXrTkEwg

Madenler

Minecraft’ta çıkartılabilecek maden sayısı 7’dir. Bunlar; kömür (coal), demir (iron), altın (gold), elmas (diamond), Lapis Lazuli, Redstone ve Emerald’dır. Aşağıdaki grafikten hangi madenin hangi derinlikte ne kadar bulunabileceğini görebilirsiniz. Aynı zamanda F3 ile açabileceğiniz Debug Menüsü ile de haritanızda o an bulunduğunuz yüksekliğinizi öğrenebilirsiniz. ( X ve Z koordinatları haritada bulunduğunuz noktayı gösterirken, Y size bulunduğunuz yüksekliği verecektir. )

Kullanabileceğiniz kazmaların kalite sıralaması (kötüden iyiye doğru ) şu şekildedir.

Wooden pickaxe < Stone Pickaxe < Iron Pickaxe < Diamon Pickaxe

Önemli Not: Altın el aletleri yüksek hasar gücüne rağmen çoğu zaman tercih edilmez. Çünkü dayanımı tahtaya göre %50 daha azdır ve altından yapılacak bir kazma, kömür hariç hariç hiçbir madeni (bloğu kırsa dahi) çıkaramaz.


Kömür (Coal)

Yüzeyde veya dağlarda bulabileceğiniz gibi çoğunlukla mağaralarda bulabilirsiniz. Çıkarabilmek için elinizde en azından tahta kazma (wooden pickaxe) olması gereklidir. Çubuk (Stick) ile birleştirerek (Crafting alanında çubuk alta kömür üste gelecek şekilde) meşale (torch) elde edebilirsiniz. Aynı zamanda yemek pişirmek ve madenleri eritmek içinde kullanılır. Deniz seviyesinin üstünde (en alt kareyi 0 , en üst kareyi 128 alırsanız 63. kare deniz seviyesidir) bulunabilen tek madendir. Çoğu zaman 5 - 10 arası blok kümeleri halinde bulunsa da derinlere inildikçe 30’un üstünde kömür bloğu bir arada bulunabilir. Bir minecraft haritasında toplam taş miktarının %1.25’i kömürdür. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 29. karedir.



Demir (Iron)



Ne çok nadir nede çok fazla bulunan bir madendir. Haritanın sadece alt yarısında (0 - 64) görülebilir. Kırmak için en azından taş kazma (stone pickaxe) gerektirir. Kırdığınız takdirde Iron ore düşer. Iron Ore’un direk bir kullanımı yoktur. Kullanabilmek için Iron Ore’u fırında eriterek Iron bar elde etmeniz gerekir. Pek çok minecraft oyuncusu el aleti olarak demir aletleri kullanmayı tercih eder. Sebebi ise diğer madenlerle kıyaslandığında bulunabilirliğinin daha rahat olması , dayanıklı olması ve neredeyse her madeni kırabiliyor olmasıdır. Bir minecraft haritasında toplam taş miktarının %0.72’si demirdir. Demir eşya ve araç gereç yapımında en çok kullanılan madenlerden biridir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 35. karedir.


Lapus Lazuli



Çok işlevi olmayan bir madendir. Sadece 0 - 32. blok yükseklikleri arasında bulunur. Kırmak için en azından taş kazma (stone pickaxe) gereklidir.Kırıldığı takdirde 4- 8 arası Lapus Lazuli parçası düşer. Fırında eritilmesine gerek kalmadan direk kullanılabilir. Lapis Lazuli 30. bloğun altında bulunup taş kazma ile çıkartılabilen tek madendir. Tek kullanım alanı renkli yün üretimidir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 14. karedir.



Altın (Gold)



Haritalarda 0 -32 kare arasında , özellikle de en alttan 2-9 blok yükseklikte görülürler. Kırmak için en azından demir kazma (iron pickaxe) gereklidir. Ore olarak kullanımı yoktur. Kullanabilmek için fırında eritip Gold Ingot’a dönüştürmek gereklidir. (Aynı zamanda Zombie Pigmen’lerden düşen gold nugget’lardan 9 tanesi birleştirilerek Gold ingot elde edebilmekte mümkündür. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 20. karedir.



Altının kullanım alanı demir kadar olmasa da pek çok şey için kullanılabilir.
Elmas (Diamond)



Genel olarak oyundaki en değerli blok olduğu söylenebilir. Sadece en alttan 16 kare içerisinde bulunur ama genellikle 0 - 10. bloklar arasında rastlanır. 0 - 16 arasında bir elmas bulma ihtimali %0.1276’dır. Kırmak için en azından demir kazma (iron pickaxe) gereklidir. Elmas avına giderken özellikle yanınıza “furtune” özelliği olan bir kazma ile (kendisi kırdığınız bloktan 1den fazla eşya alabilmenizi sağlar. Örneğin Furtune III özelliği olan bir pickaxe bir diamond ore kırdığında 4 diamon düşme ihtimali olabilir.) gitmeniz önerilir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 10. karedir.



Redstone



En alttan 0 - 16 kare arasında rastlanabilen bu maden pek çok işlev için kullanılabilir. Kırmak için en azından demir kazma gereklidir. Bir redstone ore’dan 4-5 arası redstone dust düşer. Ore olarak kullanım alanı yoktur ama redstone dust olarak çok çeşitli eşyalar yapabilir ve elektrik ileten devreler kurabilirsiniz. Ayrıca redstone iksir yapımında da kullanılabilir. 0 - 14 kare arasında redstone bulunma ihtimali %1.025‘tir. Aynı zamanda redstone ore üzerine sağ yada sol mouse tuşu ile tıklar yada üzerinde zıplarsanız 30 sn boyunca ışık verir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 8. karedir. Devreler ile ilgili ayrıntılı bilgi için Şuraya göz atabilirsiniz.

Emerald



Oyunun en nadir bulunan elementlerinden biridir. Kırmak için en azından Iron Pickaxe (Demir kazma) gereklidir. Sadece Extreme Hills biyomunda bulunabilir. Köylüler ile ticaret yapmak amacıyla kullanılabilir. Şimdilik bunun dışında bir amacı bulunmamakta. Son snapshotlara göre genellikle yükseklik olarak 29. karenin altında bulunabilir ve istatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 20. karedir.

Nether Quartz



Nether quartz'lar dekarasyon amacında kullanılır.Nether'da Bulunan Bu Ore Şeklindeki Maddeler kazdığınızda direkt olarak nether quartz verir.Yani ore şeklinde düşmez.Beyaz parlak bir taş yapımında kullanılır aynı zamanda merdiven basamak içinde kullanılan bir dekarasyon madenidir ayni lapis gibi...


RPG NEDİR ?

Merhaba Arkadaşlar,

Role Play hakkında bilgisi olmayan arkadaşlar için ufak bir bilgilendirme yazısı hazırladık.

Role Play nedir?

Role Play, oyuncuların kendilerini karakterlerine bürümesi, bir nevi oyun içerisindeki atmosfere uygun olarak tiyatro oyunu sergilemesini sağlar. Role Play yapabilmeniz için gelişmiş yeteneklere, değerli eşyalara ihtiyaç duymazsınız. Sadece hayal gücünüzü kullanarak yoktan var edebilir, diğer oyuncularla hoşça vakit geçirebilirsiniz.

Rol yapmadan önce, karakterinizin senaryoya paralel olarak bir hikayesini hazırlamanız gerekir. Nasıl biri olmanız değil, kim olmanız önemlidir. Karakterinizi aynen gerçek hayattan bir insan gibi tasarlamanız gerekir. Kişisel özelliklerini, hayat hikayesini, yeteneklerini sizin belirlemeniz gerekmektedir. Karakterinizin giyim tarzını, aksanını ve yaşam alanını sizin belirlemeniz gerekir.

Karakterinizin ismini yaratmadan önce, "Role play" teriminin anlamını tam olarak bilmeniz gerekir. Çünkü çoğu kullanıcı, kendilerine özgün olmayan kullanıcı isimleri kullanır. Fakat rol yaparken, kullanıcı adı değil, tam bir isim kullanmanız gerekir. Mesela; Gandalf, AsiSteve, Seytan gibi isimler kullanmak role play kanununa ayrı kaçar. Bunlar yerine, kendinize özgün isimler kullanmanız gerekir. Mesela Gekdez, Vuhace, Gregor, Faeldron gibi isimler bir rolcü için daha ideallerdir. Soyadlara geldiğimizde ise, role play soyadları isimler gibi özgün olabilir fakat daha estetik bir görünüm açısından rolcüler karakter becerileri ile alakalı İngilizce tamlama soyadları tercih ederler. Örnek; Woodsoul, Warbringer, Blackhammer vb.

Ardından ise karakterinizin kim olduğuna dair bir özgeçmiş hazırlamanız gerekir. Genellikle özgeçmişler karakterin doğduğu ve büyüdüğü şehir hakkında olur. Fakat daha da zorlamak isterseniz karakterinizi bilincini kaybetmiş, nerede olduğunu, kim olduğunu hiç hatırlamayan bir insanı da canlandırabilirsiniz.
Role playi sergileme konusuna gelirsek; konuşmalarınızda ve tavırlarınızda benliğinizden çıkıp, karakteriniz her kim ise o role bürünmelisiniz. Diğer oyuncularla konuşurken edebi metinler kurmanız gerekmemektedir. Sonuçta bir köyde yetişmiş, aksanlı konuşan bir oduncu böyle bir konuşma yapamaz. Temelinde role play, güzel konuşmak veya bilge gözükmek değil, kimi nasıl canlandırdığınız ile alakalıdır.

Role Play Terimleri:

IC (In Charachter) -Karakter içi-: Role play'in iki önemli kavramından biridir. IC, oynanan karakterin kimliğine uygun şekilde davranıldığını, kısaca role play yapıldığını ifade ederken kullanılır.

OOC (Out Of Charachter) -Karakter dışı-: OOC, karakter dışında kalındığını ve gerçek kimlikte oynandığını belirtir. OOC, bazı durumlar için yasaklanabilir. Tamamen kişisel bir tercih olmakla beraber, karşımızdaki kişileri role play içinde olup olmadığımızı konusunda bilgilendirmek açısından önemlidir.

Örnek Role Play:

Karakter Özeti:
Steve Rohan şehri yakınlarında, ufak tahta bir evde yaşamakta olan demircidir. Ömrünün tamamını Rohan'da ki babasından kalma bu evde geçirmiş, demircilik mesleğini de babasından öğrenmiştir. 1.70 boylarında, kahverengi saçlı, mavi gözlü, yüzünde şirin bir gülümseme olan ve mesleğinden ötürü kaslı kollara sahip bir adamdır. Daha çok eskimiş kıyafetler giyer. Rohan halkı tarafından tanınan ve sevilen birisi olduğu kadar, yaptığı silahlar pek çok savaş görmüştür.

Role Play:

Çaresizce örsünde demiri döven Steve'ye doğru başı siyah bir örtüyle örtülü kambur bir adam yaklaşır.

Yabancı: Steve sen misin?
Steve: *demiri dövmeye devam eder ve başıyla onaylar*
Y: *şüpheyle ona bakar* Namını epeyce duydum. Söyledikleri kadar keskin midir kılıçların?
S: Buralarda kime istersen sor yabancı, benimkiler en iyisidir.
Y: *yüzünde bir gülümseme belirir* Bana Güneyli Melron derler. *tokalaşmak için elini uzatır*
S: *elini üzerine siler ve tokalaşır* Senin için ne yapabilirim?
Y: Bana öyle bir kılıç yap ki, eşi benzeri olmasın.
S: *ciddileşir, boğazını temizler* Altının var mı? Sen ondan haber ver.
Y: Karşılığını veremeyeceğim şeyi, neden isteyeyim ki?
S: *gülümser* Yalnız o dediğin pahalıya mal olur, şimdiden söylüyorum.
Y: Ne kadar istiyorsun? *elini altın kesesine uzatır*
S: *eliyle göstererek* Beş bin altın.
Y: *duraksar* Beni mi kandırıyorsun ihtiyar?
S: *kaşlarını çatar* Eşsiz bi kılıç isteyen sen değil misin?
Y: *suratını asar* Pekala, pekala. Al bakalım. *kesesinden istediği miktarda altını alır ve uzatır*
S: *altınları alır ve bir tanesini ısırarak kontrol eder*
Kullanabileceğimiz Aletler

Minecraft’ta yapabileceğiniz pek çok alet bulunmakta. Normalde yapabileceğiniz ağaç kesmek, toprak kazmak gibi işleri hızlandırmanın yanında, yön bulmak, balık tutmak gibi normalde yapamadığınız pek çok işi de yapabilmenizi sağlarlar. Yapı aletleri (kürek , kazma, balta ve çapa) yapıldıkları materyale göre dayanıklılık gösterir. Oyuncunun elindeki aleti doğru işte kullandığını varsayarak ( toprak kazmak için kürek , taş kırmak için kazma gibi ) aletlerin materyal dayanımı şu şekildedir.

Ağaç (Wood) - 60 kullanım*
Taş (Stone) - 132 kullanım*
Demir (Iron) - 251 kullanım*
Altın (Gold) - 33 kullanım**
Elmas (Diamond) - 1562 kullanım*

*kullanım miktarı kırılan, çapalanan, kesilen, kazılan miktarını belirtmektedir.( Örneğin 60 kullanım = 60 blok)
**Altın aletler dayanımı en az aletler olmasına rağmen en hızlılarıdır.

Aynı zamanda kullandığınız aletleri enchanting ederek ( Enchanting Table kullanarak yapılır) özellikler kazandırmanız da mümkündür. Versiyon 1.1 itibariyle aletlere ( kürek, kazma, balta) enchanting ile kazandırabileceğiniz 4 özellik mevcut.

Efficiency: Kullandığınız aletin daha hızlı çalışmasını sağlar. 4. ve 5. seviyede pek çok bloğu anında kırabilir. (Max Level: 5)

Silk Touch: Kırmaya yada kazmaya çalıştığınız blok doğal haliyle düşer. (Örneğin Stone kazıyorsanız cobblestone olarak değil, stone olarak düşer.) (Max Level: 1)

Unbreaking: Elinizdeki aleti her kullandığınızda aletin dayanımının düşmeme ihtimali olur. (Örneğin 3. seviye unbreaking ile elinideki alet 4 kat daha fazla dayanıma sahip olur.) (Max Level: 3)

Fortune: Kırdığınız veya kazdığınız bloktan 1 den fazla eşya alabilmenizi sağlar.(1. seviyede %30, 2. seviyede %75, 3. seviyede ise %120 daha fazla eşya alabilmenizi sağlar. (Max Level: 3)

Bir alete (levele bağlı olarak birden fazla enchanting uygulayabilmek mümkündür. Ancak alet tamir edildiği takdirde üzerindeki tüm enchantingler silinir.

Oyunda yapabileceğiniz ve kullanabileceğiniz el aletleri şunlardır.

Balta (Axe)



Ağaç ve odundan yapılan eşyaları daha hızlı kırmaya yarar. Aynı zamanda kılıç gibi silah olarak kullanılabilir ama verdiği hasar daha azdır. Ağaçtan, taştan, demirden, altından ve elmastan yapabilmek mümkündür.Yapmak için 2 adet stick ve 3 adet kullanılacak materyal yeterlidir.


Balta tiplerinin, ortalama blok kırma (bir wood bloğu için) süreleri şu şekildedir:

Wood - 1.5 sn
Stone - 0.75 sn
Iron - 0.65 sn
Diamond - 0.4 sn
Gold - 0.25 sn

Kazma (Pickaxe)



Oyunda en çok kullanılan aletlerden biridir. Her türlü taşı ve madeni çıkarmak için kullanılır. Farklı maden ve taş tipleri için farklı kazmalar gerekebilir. (Örneğin Obsidian çıkarmak için sadece Elmas (Diamond) pickaxe kullanılabilir.) Aynı zamanda diğer aletlerde olduğu gibi kullanılan materyal kazmanın dayanımını ve hızını etkiler.



Kazma tiplerinin, ortalama blok kırma (bir stone bloğu için) süreleri şu şekildedir:

Wood - 1.15 sn
Stone - 0.6 sn
Iron - 0.4 sn
Diamond - 0.3 sn
Gold - 0.2 sn

Kürek (Shovel)



Toprak, kum gibi blokları hızlı şekilde kazabilmek için kullanabileceğiniz bir araçtır. Zorunlu olarak kullanacağınız tek yer blokların üstünü kaplayan kardan kar topu (snowball) elde etmek içindir. Geri kalan hiçbir bloğun kazılması için gerekli değildir. Ama sağladığı hız göz önüne alındığında kullanışlı bir araçtır.





Kürek tiplerinin, ortalama blok kazma (bir dirt bloğu için) süreleri şu şekildedir:

Wood - 0.4 sn
Stone - 0.2 sn
Iron - 0.15 sn
Diamond - 0.1 sn
Gold - 0.1 sn

Çapa (Hoe)



Toprağı çapalayarak ekilebilir alan haline dönüştürebilen bir alettir. Çiftçilik oyunda zorunlu olan bir aktivite olmasa da çapa çiftçilik için kesinlikle gereklidir. Çapa elinizdeyken, grass yada dirt bloğa sağ tıkladığınızda o bloğu ekilebilir alana “farmland” dönüştürmüş olursunuz. Elinizdeki seedleri sadece bu ekilebilir alanlara ekebilirsiniz. Aynı zamanda karpuz ve balkabağı da sadece ekilebilir alanlarda büyür.



Çakmak (Flint & Steel)



Bir adet flint ve bir adet iron ingot ile yapılır. Herhangi bir yüzeye sağ tıklayarak ateş yakılabilir. Aynı zamanda TNT’leri sol tıkla direk olarak patlatabilir. Yayılma hızının düşüklüğüne rağmen ateş pek çok durumda temizlik amacıyla kullanılabilir. Özellikle hızlı bir şekilde orman temizliği için idealdir. Silah olarak özellikle örümcekler ve enderman’lara karşı idealdir. Gündüzleri üzerinize saldırtmadan örümcekleri yakabilirsiniz. Aynı zamanda yakarak öldürdüğünüz hayvanların size pişmiş et verme ihtimali de vardır.

Kova (Bucket)



Süt, lav ve su taşımada kullanılır. Su veya lav’ı kova ile alırken dikkat edilmesi gereken, akan akışkana değil durgun olan kısımdan alınabileceğidir. Süt ise herhangi bir ineğe arkadan sağ tıklayarak alınabilir. Ayrıca su altıdayken elinizdeki boş kovayla sağ tıklarsanız bir anlığına hava boşluğu oluşturabilir ve hava meterinizi doldurabilirsiniz. Kovalar sadece demirden yapılabilir vaya zindanlarda bulunabilir. Biz zindan sandığından kova çıkma ihtimali %80’dir. Su dolu bir kova ile dik iniş yapan ve inmesi zor derin mağaralara kolay ve hasar almadan inmek içinde kullanabilirsiniz. Süt dolu kova ile de kek yapabilmeniz mümkündür.

Pusula (Compass)





Oyuncunun haritada doğduğu ilk noktayı (Spawn Point) işaret eder. Envanterinizde hatta sandığınızdayken dahi aktif olarak çalışır. Yatakta yatarak spawn point’inizi değiştirmeniz pusulanın göstereceği noktayı değiştirmez. Pusula ilk doğduğunuz noktayı göstermeye devam edecektir.Nether’da ise pusula çalışmaz. Bir diğer kullanım alanı harita yapımında kullanılmasıdır.

Not: Oyunda bir sefer pusula veya saat yaptıktan sonra bir daha yapmanıza gerek olmayabilir. İlk pusula veya saat yapımından sonra istatistik ekranındaki saat ve pusulanın oyundaki gibi aktif olarak çalışmaktadır.

Harita (Map)



Bu eşya ile oyuncu kısa mesafeli de olsa çevrenin haritasını oluşturabilir. Harita üzerindeki her bir piksel 8x8’lik bloğu gösterir. Haritadaki beyaz ok ise oyuncuyu temsil eder. Çevrede gezerken çevrenin haritaya işlenebilmesi için oyuncunun haritayı elindeyi tutuyor olması gereklidir. Her bir harita 128x128 pikseldir. Bu sebeple bir haritanın gösterdiği alan 1024x1024 bloktur. Haritanın isimlendirmesi ise her zaman “map_x” şeklindedir. İlk harita map_0, ikincisi map_1 şeklinde devam eder. Pusulanın aksine harita Nether’da kullanılabilir.





Saat (Clock)



Üzerinde bulunan resim ile o anki durumu (gece, gündüz, şafak, gün batımı) gösterir. Gece ve gündüz için 2 bölümü mevcuttur ve bu iki bölüm gün içersinde, saat içinde sürekli dönerek oyuncuya saat gösterir. Oyun içerisinde saat olmadan da güneşin veya ayın konumundan süreyi ölçebilirsiniz. ( Güneş tam tepedeyken gün batımına gerçek zamanla 5 dk kalmış demektir. Aynı durum ay içinde geçerlidir.) Pusulada olduğu gibi saatte Nether’da çalışmaz.

Olta (Fishing Rod)





Balık tutmak ve çevredeki Mob’ları yakınınıza çekmek için kullanılabilir. Oyuncu eline oltayı aldıktan sonra sağ tıklama ile oltayı fatarve tekrar sağ tıklama ile geri çeker. Olta kırılmadan önce 65 atma işlemi yapılabilir. Balık tutabilmek için oltayı su olan bir bloğa atmanız gereklidir. Oltanın şamandırası yukarı aşağı hareket etmeye başladığı anda sağ tıklama ile balık yakalanır. (Bu kısmı biraz tecrübe gerektiriyor ama 2-3 denemeden sonra rahatlıkla yapılabilir.)

Makas (Shears)





Koyunlardan yün, mantar ineklerden mantar kırpmada, örümcek ağlarında string elde etmede ve ağaçlardan yaprak kesmede kullanılabilir. Bir koyundan yün çıkarmada en verimli yöntemdir. (Öldürerek sadece 1 yün elde edebilirken makas kullanarak 1-3 arası yün elde etmek mümkündür.) Aynı zamanda ağaçlardan yaprakları ve sarmaşıkları tekrar kullanılabilir şekilde almanın tek yolu makas ile kesmektir.
Kasabadaki evlerde crafting table ve fırın bulmak mümkün olabilir. Aynı zamanda tarlalara ve kuyulara da rastlamak mümkün olabilir. Bazen evlerde sandıklar bulabilmekte mümkündür. Bu sandıkların içerisinden ekmek (bread), elma(apple), demir ve altın külçe (iron ingot & gold ingot), obsidian, elmas (diamond) ve çeşitli aletler bulabilmek mümkündür.Özellikle oyuna yeni başlayan oyuncular için yerleşim yeri açısından önerilen yerlerdir.

Stronghold

1.8 update’ı ile gelen bu yapılar genellikle yer altındadır ve çok katlı olabilir. Genellikle oyuncuların bulabilmesi için bir kısmı yüzeyde bırakılır. Bazen yer altındaki mağaralardan da giriş yapılabilir. Stone bricks, mossy stone bricks ve cracked stone bricks’ten oluştuğu için görüldüğü zaman direk anlaşılabilir.(bkz: aşağıdaki resim)




İçerisinde uzun koridorlar, hapishane, kütüphane, depolar ve hazine sandıkları bulunabilir. Aynı zamanda the end’e giden portal da yine yeraltı kalelerinin içinde yer alır.

Ravine:

Ravine’ler genişliği 5- 20 kare arasında değişen derinliği ise haritanın tabanına inebilecek kadar yüksek olan uzun çukurlardır. Zemine kadar inmeyi kolaylaştırması bir yana, özellikle madencilik için çok elverişli alanlardır. Ravine’ler durumuna göre bir yada daha fazla mağaraya hatta bazen zindanlara yada strongholdlara bağlanabilirler.



Abandoned Mine Shafts:

Genellikle yer altında bulunan ve birbirine bağlı pek çok tünelden oluşan yapıdır. Bu yapıyı diğerlerinden ayıran özelliği çevrede bol bol wooden planks, cobweb, fence ve rail bulunmasıdır. Özellikle mağara örümceklerinin (cave spider) yuvaları yine buralarda bulunur.



Snapshot:

Oyunun versiyonu yükseltilmeden önce ( Örneğin 1.1 den 1.2’ye) çıkacak olan versiyondaki yenilikleri test etmek amacıyla çıkarılmış Pre-release’lere verilen isimdir. İsimlendirme mantığı ise şu şekildedir:

Örnek olarak “Snapshot 12w04a” => “YYwHHX”

YY: 2 haneli olarak yıl (Örnek: 2012 => 12)
w: sabit
HH: Yılın kaçıncı haftasında yayınlandığı (Örnek: 04)
X: Aynı haftada birden fazla yayınlanması durumunda değişken (Örnek : a, b, c… )

TarımHepinizin bildiği üzere 1.4 ile gelen yenilikler ile beraber Minecraft’ta tarım ve hayvancılık biraz daha önem kazandı. Bu yazımızda genel olarak neler yetiştirebileceğimize ve ne gibi artıları olduğunu inceleyeceğiz.



Buğday, havuç ve patates tahmin edebileceğiniz üzere, işlenmiş toprağa tohumları ekildikten ve belirli bir süre beklendikten sonra ürün alınabilen ürünlerdir.


Buğday (Wheat)

[


Tohumlarını tamamen büyümüş buğdayları biçerek veya çevrede bulabileceğiniz otları keserek elde edebilirsiniz. Bazı durumlarda zindanlardaki sandıklarda da bulunabilmesi mümkündür. 3 Buğday ile ekmek yapabilir, gerekli bileşenler elinizde varsa kek ve kurabiye de üretebilirsiniz.



Buğday yetiştirmek için öncelikle toprağı işlemeniz gereklidir. Bunun için bir adet hoe (çapa) (yukarıdaki resim) ile toprağa sağ tıklayarak öncelikle toprağı tohum ekilebilecek hale getirin. Sonrasında ise elinize aldığınız tohumları sağ tıklama ile toprağa dikebilirsiniz. Tohumlarınızın hızlı büyümesini istiyorsanız ekilebilecek arazilerinizin suyun yakınında olmasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede tohumlarınız daha hızlı büyürler. Ayrıca ışık tohumlarınızın büyümesi için kesinlikle gereklidir ve en az 9 veya üstü seviyede olmalıdır. (Işık seviyesinin en üst değeri 15 - Güneş ışığı veya meşale ışığı - en düşük değeri sıfırdır.
Tohumlarını tamamen büyümüş buğdayları biçerek veya çevrede bulabileceğiniz otları keserek elde edebilirsiniz. Bazı durumlarda zindanlardaki sandıklarda da bulunabilmesi mümkündür. 3 Buğday ile ekmek yapabilir, gerekli bileşenler elinizde varsa kek ve kurabiye de üretebilirsiniz.






Buğday yetiştirmek için öncelikle toprağı işlemeniz gereklidir. Bunun için bir adet hoe (çapa) (yukarıdaki resim) ile toprağa sağ tıklayarak öncelikle toprağı tohum ekilebilecek hale getirin. Sonrasında ise elinize aldığınız tohumları sağ tıklama ile toprağa dikebilirsiniz. Tohumlarınızın hızlı büyümesini istiyorsanız ekilebilecek arazilerinizin suyun yakınında olmasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede tohumlarınız daha hızlı büyürler. Ayrıca ışık tohumlarınızın büyümesi için kesinlikle gereklidir ve en az 9 veya üstü seviyede olmalıdır. (Işık seviyesinin en üst değeri 15 - Güneş ışığı veya meşale ışığı - en düşük değeri sıfırdır. Aşağıdaki tablodan genel olarak blokların ışık seviyelerini görebilir veya daha ayrıntılı bilgi için ilgili Wiki sayfasını inceleyebilirsiniz.)



İksirler

İksirler size belirli bir süreliğine belli özellik kazandırabilen eşyalardır. Bu özellikler ateşten veya hasardan korumadan, canınızı sürekli yenilemeye, hızınızı ve gücünüzü artırmaya kadar çeşitlenebilir. İksirleri kullanmak için elinize almanız ve sağ tıklama ile kullanmanız yeterlidir. İksir kullandığınızda oluşan etkiyi ve süresini “e” tuşuna basarak açtığınız envanter ekranının sol tarafında görebilirsiniz.



İksir üretebilmek için belli ekipmanlar kullanmanız gereklidir.Bunlar:
Brewing Stand



Kendisi iksir yapmak için temel ekipmanımızdır. Sağ tıklama ile açılan menüden yukarıdaki boşluğa iksir için kullanacağımız malzemeyi, aşağıdaki 3 boşluğa ise iksir şişelerini yerleştiriyoruz. Elbetteki iksir şişeleri en azından su dolu olmak zorunda. Oyundaki çoğu iksir için Awkward Potion temel olarak kullanılır. Awkward Potion yapabilmek için ise su şişelerini (Water bottle) Nether Wart ile birleştirerek – ki işlemde Brewing Stand üzerinde yapılıyor – yapabilirsiniz.



Brewing Stand yapabilmek için 3 adet Cobblestone ve 1 adet Blaze Rod yeterlidir. Eğer elinizde Blaze Rod yok ise Nether’da Blaze isimli yaratıklardan bulup öldürmeniz yeterlidir. (Blaze ile ilgili ayrıntılı bilgiyi “Nether mob’ları ve genel savaş taktikleri” sayfasında bulabilirsiniz. Blaze Rod aynı zamanda fırınlarda yakıt olarak ta kullanılabilir ve kömüre kıyasla daha verimlidir. Ama nadir bulunuyor oluşu sebebiyle genellikle fırınlarda kullanımı tercih edilmez.
İksir (en gıcık olan şey bence :D)
Cauldron



Cauldron, temelde içerisine su doldurabildğimiz bir kazandır denebilir. 1.9 Pre-Release’de Brewing Stand yerine iksir yapmak için düşünülen Cauldron’un 1.0 ile Brewing Stand gelmesi ile içerisinde su tutmak dışında başka bir işlevi kalmamıştır. Suyun daha verimli kullanımını sağlıyormuş gibi görünse de eğer çevrede nehir, göl gibi bir su kaynağınız veya sizin oluşturduğunuz sınırsız bir su kaynağınız varsa ihtiyaç olmayacak bir ekipmandır. Elinizdeki kova ile sağ tıklayarak içini su ile doldurabilirsiniz. İçi su dolu bir Cauldron 3 şişe (Glass Bottle) doldurabilir. Cauldron üzerinde süt veya lav kullanamazsınız. Kullanışsızlığına rağmen Cauldron Nether’da su kullanımını sağlayabilen tek ekipmandır.
Cauldron harcanan toplam eşya bakımından bakıldığında aslında verimli bir ekipman değildir. Cauldron yapmak için 7 adet iron ingot harcamak yerine 6 iron ingot ile 2 kova (bucket) yaparak kendi sınırsız su kaynağınızı oluşturabilirsiniz. Bunu yapmak için öncelikle herhangi bir yerde 1 kare derinliğinde 2x2 kare oluşturacak şekilde bir çukur kazın. Sonrasında ilk su dolu kovanızı herhangi bir köşeye boşaltın. 2. Kovanızı ise ilk su boşalttığınız köşenin çapraz köşesine boşaltın. Su akışının durduğunu gördüğünüzde artık sınırsız su kaynağınızı kullanabilirsiniz.

Glass Bottle



İksir yapabilmek için en çok kullanacağınız eşyalardan bir tanesidir. 3 adet cam (glass) kullanarak 3 adet Glass bottle yapabilmeniz mümkün. İksir yapabilmek için içerisine su doldurmak gereklidir. Su şişesi (water bottle) iksir yapımı için temel kaynaklardan biridir.
Yukarıda adı geçen ekipmanlar elinizde varsa iksir yapımına geçebilirsiniz.
İksir yapımında ilk bilinmesi gerekenler temel bileşenlerdir. Bu bileşenler ve Su şişesine (water bottle) Brewing Stand kullanarak eklendiğinde ortaya çıkan temel iksirleri aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.



Temel iksirinizi elde ettiğinize göre sırada ikincil bileşeni eklemek var. İkincil bileşen iksirinize özellik kazandıracak olan bileşendir. Aşağıdaki tabloda örnek olarak Awkward Potion iksiri üzerine Brewing stand kullanılarak eklenebilecek ikinci bileşenleri ve etkilerini görebilirsiniz.






Weakness > fermented spider eye
Weakness E > fermented spider eye veya redstone
Strength > nether wart > blaze powder
Strength E > nether wart > blaze powder > redstone
Strength II > nether wart > blaze powder > glowstone
Regeneration > nether wart > ghast tear
Regeneration E > nether wart > ghast tear > redstone
Regeneration II > nether wart > ghast tear > glowstone
Swiftness > nether wart > sugar
Swiftness E > nether wart > sugar > redstone
Swiftness II > nether wart > sugar > glowstone
Slowness > nether wart > sugar or magma cream > fermented spider eye
Slowness E > nether wart > sugar or magma cream > fermented spider eye > redstone
Health > nether wart > glistering melon
Health II > nether wart > glistering melon > glowstone
Harming > nether wart > glistering melon or spider eye > fermented spider eye
Harming II > nether wart > glistering melon or spider eye > fermented spider eye veya glowstone
Poison > nether wart > spider eye
Poison E > nether wart > spider eye > redstone
Poison II > nether wart > spider eye > glowstone
Fire Resistance > nether wart > magma cream
Fire Resistance E > nether wart > magma cream > redstone
Not: Yukarıda iksir isimlerinin yanındaki “E” extended yani süresi uzatılmış olduğunu “II” ise 2. Level olduğunu göstermektedir.


Ne Nedir ? Kim Kimdir ?

Notch:



İsveçli oyun yapımcısı. Gerçek adı Markus Alexej Persson olan Minecraft’ın yaratıcısı. Aynı zamanda Mojang AB.’nin de sahibi.

Yapmam 1.5 saat aldı hayatımda bu kadar yorulmadım ben yatmaya gidiyorum beyler okursanız hepsini hll :)[DOUBLEPOST=1404655727,1404655622][/DOUBLEPOST]Uykudayım rahatsız etmeyin
 


TheBlueDeath

Nether Yerlisi
Mesajlar
2,072
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
736
Puanları
2,380
Ruh hali
Okumaya üşendim ama emeğe saygı +1
 

Zorinkun

Blaze Yokedici
Mesajlar
4,356
En iyi cevaplar
4
Beğeniler
3,304
Puanları
7,000
Ruh hali
Okumaya üşendim sadece 6 kelime okudum ama aşağıya in in bitmedi çok emek harcamışın gibi gözüküyor beğendim +1
 

MrAnitome12

Marangoz
Mesajlar
51
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
74
Puanları
240
Yeni başlayanlar için harika bir konu olmuş +1 (okumaya üşendim :D )
 

Wollark

Kızıltaş Madencisi
Mesajlar
581
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
232
Puanları
640
MCBaha'dan alıntı.

Emek hırsızlığı başa bela.
 

Mr1KinG

Lapis Toplayıcısı
Mesajlar
1,154
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
659
Puanları
1,580
Ruh hali
Orada altın tahtaya göre dayanıksız demişsiniz fakat eğer altını daha yavaş kulaanmayı denerseniz daha dayanıklı hale gelir eğer altın kılıcı yavaş bir şekilde kullanırsanız daha az yıpranır
 

CubeSword

Kızıltaş Madencisi
Mesajlar
447
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
118
Puanları
0
Orada altın tahtaya göre dayanıksız demişsiniz fakat eğer altını daha yavaş kulaanmayı denerseniz daha dayanıklı hale gelir eğer altın kılıcı yavaş bir şekilde kullanırsanız daha az yıpranır
Daha yavaş kullanın derken ? Eşyaların yıpranması sayıya bağlıdır. Her bir moba vurduğunuzda veya bir blok kırdığınızda o sayı düşer. 0 oldumu o alet kırılır. Altın daha dayanıksızdır.
 

Pr1sonsoul

Lapis Toplayıcısı
Mesajlar
1,006
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
768
Puanları
2,040
Daha yavaş kullanın derken ? Eşyaların yıpranması sayıya bağlıdır. Her bir moba vurduğunuzda veya bir blok kırdığınızda o sayı düşer. 0 oldumu o alet kırılır. Altın daha dayanıksızdır.
Eğer bir kılıcı boşa sallarsan kılıcın Durability(Dayanıklılık)'si azalır ve bir zombi öldürürken eğer zombiye vurup kırmızıya döndüğünde bir daha vurursan kılııcın Durability'si azalır (Moblar kırmızıya döndüğünde hasar almazlar)
 

CubeSword

Kızıltaş Madencisi
Mesajlar
447
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
118
Puanları
0
Eğer bir kılıcı boşa sallarsan kılıcın Durability(Dayanıklılık)'si azalır ve bir zombi öldürürken eğer zombiye vurup kırmızıya döndüğünde bir daha vurursan kılııcın Durability'si azalır (Moblar kırmızıya döndüğünde hasar almazlar)
Boşa sallarsan canı azalmaz. Kırmızıyken de vuramazsın.
 

Manyakwolf

հεгօաօlբ
Emektar Üye
Mesajlar
847
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
467
Puanları
1,480


Moba haritasına benziyor sanki :D
 

R4ptor

Ağaç Yumruklayıcı
Mesajlar
27
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
10
Puanları
0
Guzel konu olmus da isik seviyesi listesinde kilitli sandik isik seviyesi 15 oldugunu gordum.İsik veriyorda benmi yanlis gordum?Bide mineshafter kullanirken skinini sadece sen ve mineshafter kullananlar gorebiliyordu
 

muhammed1841

Bedrock Kaşifi
Mesajlar
1,820
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
942
Puanları
2,140
Dünyanın hortunu yapmışsın, tebrikler.
Bu arada Konu Baha ile Minecraft bölümünden çalıntı.
 

only0ne

Marangoz
Mesajlar
40
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
14
Puanları
0
mcyi ilk öğrenenler için ideal yazı..
 

Üst